Maistui skirto sirupo su biologiškai aktyviomis medžiagomis gamybos, panaudojant natūralią medaus invertazę, tyrimai

  • Ervydas JUODIŠIUS
  • Aušra ŠIMONELIENĖ

Abstract

Darbo tikslas – ištirti maistui skirtų produktų, savo sudėtimi artimų augaliniam medui, gamybos galimybes, panaudojant natūraliame meduje esančią invertazę cukrui invertuoti ir džiovintų vaistinių augalų vandeninius ekstraktus, bei ištirti pagamintų produktų fizikines-chemines savybes. Buvo tiriama vaistinių augalų: vaistinių ramunėlių (Matricaria recutica L.), liepos žiedų (Tilia cordata), melisų (Melissa officinalis L.) bei pipirmėčių (Mentha piperita L.) vandeninių ekstraktų įtaka sacharozės fermentinės katalizės, naudojant natūralaus žiedų medaus invertazę, reakcijos greičiui. Nustatyta, kad vaistinių augalų ekstraktai lėtina sacharozės inversijos procesą. Iš visų tirtų vaistinių augalų ekstraktų labiausiai sulėtina fermentinę katalizę melisų (Melissa officinalis L.) ir mėtų (Mentha piperita L.) vandeniniai ekstraktai. Sacharozės skilimo pusperiodis bandiniuose su melisų vandeniniu ekstraktu buvo 14,5 val. ilgesnis nei kontrolinio bandinio, o bandinio su mėtų ekstraktu skilimo pusperiodis ilgesnis už kontrolinio bandinio tą patį rodiklį beveik 11 val. Pagaminti produktai, panaudojant natūralaus žiedų medaus invertazę, savo fizikiniais- cheminiais rodikliais buvo artimi natūralaus medaus analogiškiems rodikliams. Šie produktai nerūgsta laikomi 35 °C temperatūroje, nors jų drėgnis truputį didesnis nei 20 %. Raktažodžiai: vaistinių augalų ekstraktas, medus, sirupas, inversija
Published
2011-10-01
Section
Chemijos inžinerija