Kietafazė disperguojamoji ekstrakcija flavonų išskyrimui ir nustatymui spanguolėse chromatografiniu metodu
Anotacija
Pirmą kartą kietafazės disperguojamosios ekstrakcijos (KDE) metodas buvo pritaikytas flavonų išskyrimui iš spanguolių (lot. Vaccinium macrocarpon). Optimizuotai KDE procedūrai reikia mažo bandinio kiekio (0,25 g), oktadecilsilikagelio (1,0 g), kuris atlieka disperguojančio sorbento funkciją, ir nedidelio tūrio eliuento – vandeninio metanolio tirpalo (10 mL). Miricetino, kvercetino ir kaempferolio identifikavimas ir kiekybinis nustatymas atliekamas efektyviosios skysčių chromatografijos su fotodiodinės matricos ir spektrometriniu detektoriumi. Flavonų aptikimo ribos yra nuo 0,04 μg/g iki 0,08 μg/g, koreliacijos koeficientai kiekvienai analitei didesni nei 0,999. Analičių išgavos iš liofilizuotų spanguolių svyruoja nuo 59 % iki 111 %, o santykinis standartinis nuokrypis mažesnis nei 9,5 %. KDE metodas yra paprastas, greitas ir lengvai pritaikomas flavonų ekstrakcijai iš augalinės kilmės objektų.